Traja mladíci zaútočili z rasistických pohnútok na Rómov

18.01.2008 Svidník

Svidník/Prešov 18. januára (TASR) - Útok troch mladistvých Svidníčanov z rasistických pohnútok na Rómov objasnila tunajšia polícia. Prípad sa stal v noci na 1. januára pred svidníckym hotelom Hoges.
Sedemnásťroční chlapci fyzicky napadli štyroch Rómov vo veku 24 - 47 rokov zo Svidníka a z obce Vyšný Orlík v okrese Svidník. Všetci sú zranení a u dvoch doba liečenia ešte nie je známa.
Podľa dnešných informácií krajskej policajnej hovorkyne v Prešove Magdalény Fečovej svidnícky policajný vyšetrovateľ 7. januára začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie voči násilníkom za prečin ublíženia na zdraví, prečin výtržníctva a prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.
Z policajného preverovania vyplynulo, že útočníkov bolo viac, no totožnosť ďalších sa nepodarilo zistiť. Mali vyholené hlavy, oblečené prevažne čierne nohavice a pri útoku na Rómov zdvíhali pravú ruku a niekoľkokrát silno kričali: \"Sieg Heil! Deutschland, pozabíjať cigánov a cigáni teraz vás zabijeme. \"
Obvineným hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov. Keďže sú mladiství, trest sa znižuje na polovičnú sadzbu.
Ako Fečová dodala, obvinení mladiství, resp. ich zákonní zástupcovia či obhajca podali v zákonom stanovenej lehote sťažnosť na polícii proti uzneseniu o stíhaní ich osôb, ktorá bude predložená na Okresnú prokuratúru vo Svidníku.
V roku 2007 zaznamenali v Prešovskom kraji 13 prípadov extrémizmu, pričom 10 z nich už objasnili. Najviac - päť z nich evidovalo popradské okresné policajné riaditeľstvo.
 

Vyberte región